Herregud, jag klippte håret själv!

Ja, som rubriken lyder: jag klippte mitt hår själv! Har det gått för långt nu, mitt fokus på att dra ner onödiga utgifter? Ja, det får vi väl se 🙂 Jag tänker att jag ser hur det verkar de kommande dagarna och veckorna. Det värsta som kan hända är att jag får boka en tid hos frisören. Att slippa just det, frisörbesöket, kändes dock som en väldigt stor vinst när jag nu klippte mig själv. Det sparade mig alltså både pengar (560 kr) och lite mer än en timmes tid om man räknar in tiden för transport till och från frisören. Visst, jag gick också miste om den fantastiska hårbottenmassagen som i vart fall ”min” frisör alltid bjuder på, men för halva priset av en klippning kan jag ju köpa en massage i stället, om saknaden skulle bli allt för stor.

Hur resultatet blev har jag alltså inte fullt utvärderat än, men jag tänkte att det var värt att testa. Idén fick jag efter att ha läst en intervju med Jillian Johnsrud (länk till intervjun HÄR). Hon blev ekonomiskt fri/oberoende vid 32 års ålder. Bra jobbat! Intervjun var väldigt inspirerande och hon verkar vara en fantastisk och målmedveten person. Hon beskriver bland annat hur hon och hennes man lyckades nå ekonomisk frihet/oberoende så tidigt genom att tydligt prioritera vad som är viktigast i livet, för dem, och att hennes eller deras lista över vad som egentligen inte spelar någon roll är lång – bland annat klipper hon sitt hår själv. Den möjligheten hade jag inte ens reflekterat över tidigare. Jag har gjort ambitiösa excel-ark för att kartlägga mina utgifter och för att lättare identifiera vilka utgifter som är onödiga och som jag kan dra ner på eller helt ta bort, men att hårklippning var en sådan onödig utgift hade jag verkligen inte tänkt på. Samtidigt har jag nästan alltid håret uppsatt, och dessutom har jag självfall, vilket gör att det borde krävas ganska ordentliga misstag för att det ska synas att jag inte gått till en professionell frisör och klippt håret. Varför inte testa helt enkelt? Nu är det alltså gjort. Och nej, jag var inte ens särskilt noggrann. Det hela gick på ca 5 minuter, jag använde kökssaxen och fick det gjort med två klipp efter att ha hittat lite inspiration på youtube. Nu får vi ju se hur resultatet blir, kanske testar jag någon mer avancerad metod nästa gång, kanske går jag till frisören en gång om året framöver, vi får se. Hur som helst känns det väldigt bra just nu. Fyra frisörbesök om året, det är 2 240 kr och ca 5 timmar per år för mig, och då klipper jag bara topparna. Den tiden och de pengarna kan jag göra roligare saker för!

Jag testade förresten också att omvandla de insparade kronorna till ett månadssparande i Avanzas sparkalkylator för att se hur mycket pengar man kan spara till pensionen om man sparar klipp-pengar från att man börjar jobba och fram till i dagens läge normal pensionsålder (ca 25-65 år). Jag räknade med ett månadssparande om 186 kr under 40 år. Utan någon ränta-på-ränta-effekt blir det 89 280 kr. Räknar man upp det med en årlig avkastning om 8 % får man i stället 602 976 kr. Även de små slantarna räknas helt enkelt!

Annons

2 reaktioner till “Herregud, jag klippte håret själv!

 1. Klippa håret är next level frugalism! Grattis! Ytterligare ett lager av löken är skalad. Det finns så många! Sköljmedel bort, diskmaskinspulver istället för tablett, sluta märkesshoppa mat und so weiter.

  När jag chefade klippte jag håret i en tråkig corporatefrilla var 4:e vecka för 600 kr. Har bara låtit det växa nu och ser ut som surfare / radhushippie / radhusjesus eller you name it. Har varit hos frisören en gång på två år och det är en jäkla fin besparing OCH lookuppgradering 🙂 Kollegorna säger att jag hittat min inre Fabio men jag vet inte jag. Är inte tunnhårig än så kan lika gärna sporta långt hår.

  Märker att det börjar bli lite slitet nu – har du en klippa topparna video på lur att dela med dig av?

  Herr IGMR

  Gillad av 1 person

  1. Tack! Sköljmedel har vi uteslutit (egentligen för miljön) men diskmaskinspulver har vi inte testat, det blir nästa steg!

   Haha ok vi får se om mina klippningar medför en sådan skillnad att det märks, i mitt fall skulle det innebära att jag får träna mer 🙂

   Jag tittade på de här två videorna (https://www.youtube.com/watch?v=vWu8WmoUmSk och https://www.youtube.com/watch?v=TGRwCO9NM1Q&t=368s) och landade i att jag testade att bara göra två klipp. Ett efter att jag satt håret under hakan, och sedan ett där jag satt allt hår (med undantag för det längst bak) i en tofs i pannan och då klippte jag en gång till men lite mindre. Sedan kände och tittade jag efter hur det blev både stylat och inte, och jag är fortfarande nöjd 🙂

   Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s