Hej på er! Hoppas att ni haft en skön jul med god mat, gott sällskap och avslappnad stämning. För mig blev det först firande med ett par av mina släktingar, supermysigt, och sedan firande med sambons familj och släkt. Då var vi sju vuxna och två barn, väldigt lagom även om jag uppskattar julfiranden med både fler och färre deltagare också. Summa summarum är jag väldigt tacksam och nöjd.
Nu till tanken med dagens inlägg. En av mina planer för 2023 är ju att börja följa upp matkostnader lite närmare (igen). Jag har gjort det tidigare och nu har matkostnaderna sprungit iväg en del så jag vill få bättre koll på vad som kostar och var jag kan dra ner. Jag är ganska noga med vad jag äter och vill att så stor del som möjligt ska vara mat utan innehållsförteckning, ett tips jag fått genom att lyssna på flera poddavsnitt med Susanne Dalsätt (som för övrigt verkar vara en fantastisk person!). Jag vill också äta en stor andel grönsaker och jag vill gärna äta ekologiskt och närodlat. Och! Jag vill också att min mat för det mesta ska vara snabb och enkel att tillaga. Jag är normalt inte den som njuter av att laga komplicerade rätter med många ingredienser, även om det kan vara kul som en social grej ibland. Och just det, ett sista ”och”. Jag vill också kunna köpa ingredienserna till min mat på en mataffär nära där jag bor, jag har inte riktigt tid och ork att åka till den absolut billigaste affären eller att handla på tre olika affärer för att jaga absolut lägsta pris.
För närvarande äter jag ofta havregrynsgröt eller äggröra till frukost, och till matlåda gör jag oftast lax med morötter och broccoli samt ris, fetaost och grönsaker. För att få ned kostnaderna på fetaost-rätten lite grand tänkte jag blanda upp den med bönor den här veckan. Såhär ser matkostnaderna ut för de kommande dagarna.
Frukost | Två mellanmål | Lax-rätt | Fetaost-rätt |
Havregryn: 1,25 1 banan: 4,9 1,25 dl mjölk: 2,9 Kanel: 0,3 Kardemumma: 0,9 Tot: 10,25 kr Not: salt, inte medräknat. Mjölken är eko laktosfri. Banan och havregryn också laktosfritt. | Två äpplen: 8,15 10 g cashew: 17,2 10 g jordnötssmör: 10 Tot: 35,35 kr Not: svenska äpplen, eko jordnötssmör. | Lax-bit: 33,75 Morötter: 4,4 Broccoli: 4,75 Olivolja 15 ml: 1,9 Tot: 44,8 kr Not: salt, inte medräknat. Eko broccoli och morötter. | 1/4 fetaost: 7 1/4 pkt svarta bönor: 3,6 Råris: 1,85 Tomat: 3,95 Gurka: 5,5 Olivojla 15 ml: 1,9 Tot: 23,8 kr Not: laktosfri fetaost. Peppar, inte medräknat. Bönor, gurka och olivolja eko. |
Oh vad laxen ser dyr ut när man ställer upp det såhär. Jag får fundera på om jag ska ersätta en del av laxen i den rätten med bönor också, som med fetaost-rätten. Nötterna är inte heller gratis. Lite tråkigt att de är så stora kostnader, jag vill gärna äta lax och nötter, men får kanske minska på det.
Med ovan måltider får jag följande matkostnader
- per dag: 114 kr
- per vecka (7 dgr, exkl. mellanmål 3 dgr): 692 kr
- per månad (31 dgr, exkl. mellanmål 12 dgr): 3 110 kr
Om jag skulle ersätta hälften av laxen med bönor och nötterna med en hembakad smörgås med olivolja, och tar bort kardemumman från gröten, så ser kostnaderna ut ungefär såhär i stället:
- per dag: 75 kr
- per vecka (7 dgr, exkl. mellanmål 3 dgr): 500 kr
- per månad (31 dgr, exkl. mellanmål 12 dgr): 2 230 kr
Det blir ju bättre, trots ganska små åtgärder, och en besparing om nästan 1 000 kr per månad, men ändå inte riktigt på den nivån jag önskar. Jag skulle gärna hålla mina matkostnader (inkl. allt jag köper i mataffärer, dvs även avfallspåsar och diskmedel etc., men exkl. utelunch och andra restaurangbesök) till max 2 000 kr. Då får det bli lite mer variation med grönsakssoppor och annat som får ner de totala kostnaderna. Jag ska räkna på kostnaderna för veckor med sådana recept också framöver.